Muzeum historických motocyklů a jízdních kol Kašperské Hory

Muzeum historických motocyklů Zdeňka Bálka bylo založeno v roce 1990 otevřením muzea motocyklů v Kašperských Horách. S postupem času a neutuchající sběratelskou vášní pro motocykly k Muzeu historických motocyklů v Kašperských Horách přibyly ještě další dvě pobočky, a to v Bečově nad Teplou a v Železné Rudě.

V současné době se jedná o jednu z nejvýznamnějších soukromých sbírek motocyklů v České republice. A protože od motocyklů už je to na jednu stranu jen krůček k automobilům a na tu druhou zase k jízdním kolům, k vidění jsou právě i historická jízdní kola a v některých našich výstavních prostorách i automobily.

V jednotlivých muzeích lze najít i mnoho světových unikátů a rarit. Expozice jsou koncipovány tak, aby zaujaly i děti a dámy. Věříme tedy, že si naši návštěvníci výlet do světa předků současných vozítek nejen užijí, ale objeví i spoustu zajímavostí z tohoto kouzelného světa vonícího benzinem a olejem.

Muzeum historických motocyklů a jízdních kol v Kašperských Horách

Muzeum historických motocyklů v Kašperských Horách patří mezi vůbec nejstarší soukromá muzea tohoto typu v České republice.

Výstavní expozice je koncipována tak, aby zaujala nejen znalce, ale i laiky, děti a dámy. Jednotlivé exponáty jsou umístěny do prostoru evokující ulice města, kde je možné potkat jeho obyvatele pyšnící se svými nablýskanými stroji, projíždějícími na kole, korzujícími v dobových šatech nebo prostě jen na vycházce s dětmi a jak jinak než s dobovým kočárkem.

A pravdou je, že se v tomto městě střetává hned několik velikánů motoristického průmyslu, kde snad ani není možné vybrat vítěze. K vidění je motocykl Čechie (neboli Böhmerland), který je často označován za jeden z nejbizardnějších motocyklů, který kdy spatřil světlo světa. Jedná se totiž o nejdelší vyráběný motocykl na světě, který kdy byl sestrojen. To ovšem není jediná neobvyklost, která se k Čechii váže. Naproti tomu, na první pohled relativně velmi nenápadný motocykl JAC 500 jako jediný dochovaný stroj této značky na světě představuje významného nositele kulturně-historického dědictví českého národa. Prvenství mezi nejstaršími stroji patří motocyklu FN z roku 1911. Jízdní kola jsou zastoupena například vysokým jízdním kolem značky Kohout z roku 1890, kardanovým kolem firmy FENDT či úplně prvním předchůdcem jízdních kol, jak je dnes známe, dřevěným odrážedlem barona von Dreise.

Za zmínku jistě stojí i výstavní prostory muzea, které jsou umístěny ve zcela atypickém prostoru staré půdy s výškou krovu až 14,5 metrů. Krov je excelentní prací starých šumavských tesařů, byl totiž zkonstruován bez jediného kovového hřebíku.

Samotný dům muzea pochází z původní zástavby ze 14. století a léta svého mládí zde trávil spisovatel Karel Klostermann, který v domě žil spolu se svými rodiči. Karlu Klostermannovi, spisovateli, který se ve svých knihách věnuje převážně Šumavě, je věnována pamětní deska na budově muzea.

Muzeum je možné navštívit v pravidelné otevírací době. Pro skupiny nad 10 osob je možné otevřít i mimo tuto pravidelnou otevírací dobu, avšak jedině po předchozí objednávce na tel. 606 737 041, Zdeněk Bálek. Pro školní výpravy a zájezdy doporučujeme z kapacitních důvodů návštěvu muzea na uvedeném čísle vždy objednat předem.

Otevírací doba:

květen: soboty a neděle 9.00 -12.00 12.30 – 17.00

červen, červenec, srpen, září: denně 9.00 – 12.00 12.30 – 17.30

Kde nás najdete:

Vimperská 12, Kašperské Hory
horní roh náměstí, směr Vimperk

Další informace:

www.historickemoto.cz
Facebook

Kontakt:

Zdeněk Bálek, tel. 606 737 041
e-mail: moto-muzeum.zdenek.balek@seznam.cz


Mapa